Je hebt eindelijk besloten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan, maar hoe begin je hieraan?
Voorwoord:
De horeca is de mooiste sector van het land. Niet meer en niet minder. Horeca is immers de sector van het gastvrij ondernemen. Het is onze job om het mensen naar hun zin te maken. Of je nu een hotel, een restaurant of een café uitbaat, het gaat er steeds om om mensen met een goed gevoel huiswaarts te laten keren. Onze business is “mensen gelukkig maken”. Mooi toch? Jammer genoeg is het imago van de horeca niet zo positief als je zou verwachten bij de mooiste sector van het land. Horeca is immers ook een van de sectoren met het hoogste aantal faillissementen van het land. Bijna één op vijf van de ondernemingen die in België overkop gaat, is een café of een restaurant. Dat doet even nadenken. De tijd dat mensen een café openden omdat ze van geen hout pijlen meer wisten te maken, is dan ook al lang voorbij. Een horecazaak is een onderneming. Een echte onderneming. Bovendien staat een horecaonderneming nog meer dan andere bedrijven bloot aan allerhande voorschriften, regels en verplichtingen.
De eerste gouden raad die we dus moeten meegeven is: "bezint eer ge begint"!
Niettegenstaande er veel komt bij klijken, heb je hier toch lang over nagedacht en nu het is zover.
Of het nu een café, restaurant, bistro, tearoom, etc... is dat je wil uitbaten, het beste dat je kan doen is met een stappenplan werken om goed voorbereid te zijn op deze uitdaging.
Want net zoals een andere zelfstandige job komt er bij het uitbaten van een horecazaak veel kijken, tenslotte draag je volledig de verantwoordelijkheid voor uw onderneming.
Je hebt uiteraard al een paar dingen op een rijtje gezet, zoals welke zaak je wil uitbaten, waar en welke interieurinrichting, welk klanten je wil aantrekken ...
Maar veel belangrijker is, is mijn droom realiseerbaar? Ben ik me bewust van alle administratieve rompslomp die deze droom met zich meebrengt. Vraag tijdig hulp en advies van mensen die thuis zijn in de wereld van horeca. Er zijn verschillende punten die uw extra aandacht vragen, zowel administratieve als praktische, om op een veilige en fatsoenlijke manier van start te kunnen gaan.
We hebben voor u een samenvatting gemaakt met de nodige links van officiële instanties onderaan in deze blog, waar je veel nuttige informatie terugvindt.
Laat ons beginnen met enkele zeer belangrijke zaken:
Over jezelf en je gezin:
Het starten van een horecaonderneming is geen 9 to 5 job maar een keuze die heel wat inzet en tijd vraagt. Als je nog single bent, denk na over je toekomst.
- Kan je deze enorme verantwoordelijkheid aan?
- Ben je sociaalvaardig genoeg? Heb je een grote vriendenkring? Ben je begaan met de mensen en je toekomstige gasten? Bedenk dat je sociaal leven een andere dimensie krijgt eens je horeca idee concreet wordt.
- Ben je uzelf bewust van de financiële verantwoordelijkheden en wanneer het misgaat en van de consequenties die dit met zich meebrengt?
- Ben je bereid meer uren te werken dan eender welke andere job?
- Hoe ga je om met kritiek? Met lastige klanten? Ben je diplomatisch genoeg?
- Als je nog single bent, denk na over je toekomst:
- Waar zie je jezelf binnen een bepaalde tijd? Wil je een partner, kinderen of toch niet?
- Ben je in een relatie, betrek je vriend(in) bij de opstart. Hoe ziet hij/ zij dit?
Blijft je partner werken? Fulltime of parttime om je tussendoor mee te helpen?
Of kiezen jullie om beide in de zaak te werken?
Vorming & opleiding:
Een horecazaak openhouden is meer dan een pint tappen en soep serveren. Afhankelijk van het type horecazaak dat je kiest, is je vorming heel belangrijk. Volgde je hotelschool, dan is deze basiskennis alvast een goeie start. Je competenties als kok of wijnkenner zijn echter geen garantie dat je een succesvol manager bent. Managementvaardigheden zijn van cruciaal belang bij het leiden van een horecaonderneming: marketing en sales, financieel beheer, ICT en nieuwe media, personeelsmanagement, juridische kennis, ... Ondernemers bij wie deze vaardigheden ontbreken, ervaren minder motivatie en tevredenheid op het werk. Hierdoor groeit hun bedrijf minder.
Stappenplan:
Probeer het volgende stappenplan door te voeren om niet voor verrassingen komen te staan.
Tip: Werk altijd samen met een boekhouder die thuis is in de horeca.
1° Alles begint met het uitdenken van een goed concept;
2° Zet een ondernemingsplan op aan de hand van het concept;
Uw ondernemingsplan bevat ook een financieel plan.
3° Een heel belangrijke: Vergunningen regelen voor uw zaak en uzelf;
4° De (menu)kaart vormgeven en invullen;
5° Zorg voor een leuke inrichting;
6° Personeel werven (indien nodig );
7° Regel technologie voor horeca;
8° Ga aan de slag met marketing.
Dit stappenplan vind je uitgebreid terug via de links onderaan.
Zoals je ziet komt er heel wat bij kijken om een horecazaak op te starten.
Als je jezelf door de juiste mensen laat begeleiden is het allemaal veel beter te organiseren, maar hou uw aandacht erbij en laat u niet misleiden door mensen die zeggen dat dit allemaal niet nodig is.
Het is uw bedrijf, uw horecazaak, uw droom die je wil realiseren ... als je alles goed voorbereidt en uiteindelijk ook in praktijk omzet wat een goede bedrijfsleider hoort te doen, zal je ongetwijfeld een succesvolle zaak uitbaten.
Laat uw droom echt werkelijkheid worden!
Enkele links die je verder helpen bij het opstarten van uw horecazaak :
Duidelijke tekst! 👍